DE UNIEKE EIGENSCHAPPEN VAN EEN KERAMISCHE GEVEL

Focus verlegd naar keramische gevelbekleding

Daevy Nuyttens startte in 2012 met Tegelbedrijf Nuyttens en richtte in 2016 FACETWO op: “Gebouwen een tweede gezicht geven is onze doelstelling. Tot voor kort focusten we op gevelrenovatie en algemene verbouwingswerken. Op vraag van een architect werden we betrokken bij een project waar keramische materialen werden toegepast. Gaandeweg kregen we meer en meer de vraag om gevels met keramische materialen te bekleden en grote oppervlaktes te creëren. Op vandaag gaan we zelfs naar formaten van 3m20 op 1m60 en 6 mm dik. Keramische materialen laten toe om op dat vlak zeer flexibel te zijn. Ook wat looks en prints betreft is the sky the limit. Zo is de betonlook nog steeds zeer trendy, maar ook de marmerlooks scoren.”

 

Kant-en-klare voorbereiding in het atelier

FACETWO ontwikkelde een prefabsysteem waarbij gebouwen voorzien worden van een lichte aluminiumstructuur waarop de keramische tegels worden bevestigd. Het systeem wordt volledig voorbereid in het atelier. De plaatsing gebeurt vervolgens door een team van vakmannen. Daevy Nuyttens: “Verlijmen op de werf houdt door factoren als luchtvochtigheid en temperatuur diverse risico’s in. Daarom kiezen we voor een prefabsysteem, dat een snel en duurzaam resultaat garandeert. De installatietijd op de werf wordt behoorlijk korter. De installatie kan ook worden uitgevoerd bij zowel hogere en lagere temperaturen, wat bij verlijming op de werf niet mogelijk is. De uitdaging is immers om zo efficiënt en probleemloos mogelijk keramische materialen aan de gevel te bevestigen.”

 

Duurzaam

Een troef van keramische gevelbekleding is dat ze duurzaam is. Daevy Nuyttens: “Ik geloof zeer sterk in de duurzaamheid. Door de geringe dikte van het materiaal kan er maximaal geïsoleerd worden en is het bovendien één van de weinige materialen die niet verkleuren en UV-, hitte-, kras-, zuur- en graffiti-bestendig zijn. We verlijmen niet ter plaatse en garanderen een duurzame hechting en plaatsing. Alle componenten van ons systeem zijn getest en gecertificeerd.”

Wereldwijd zijn mensen op zoek naar duurzame oplossingen. De bouw is volop in ontwikkeling. Dat geldt voor de wijze van bouwen maar ook voor het gebruik van materialen. Architecten, studiebureaus, bedrijven en particulieren willen steeds vaker bewust bouwen en leven.

Veel toegepaste gevelmaterialen moeten eens in de vijf jaar vervangen of schoongemaakt worden. Bij keramische tegels hoeft dat niet. De keramische gevel heeft de langste levensduur.